Pétanque kommer fra Boule, som betyder kugle på dansk.

Boulespillet eller spillet med kugler har muligvis eksisteret i mange tusind år. I grave i Ægypten har man fundet boulekugler, der ved kulstof 14-metoden har kunnet dateres til cirka 4000 før vor tidsregning. Fra samme sted har man ligeledes fundet fresker med boulespillende personer. Også i det antikke Rom og i det gamle Grækenland, har man fundet spor efter boule.

Først i begyndelsen af middelalderen spredtes boulespillet til Frankrig, England og store dele af Tyskland. Allerede i år 1300 forbød den franske Kong Karl den 5. boule, fordi hans soldater hellere ville spille boule end øve sig i krigskunst.

Boule har alle dage været pøbelens spil i Frankrig, og den 7. september 1629 forbød parlamentet i Paris indbyggerne at spille boule.

I slutningen af 1800-tallet levede en mand ved navn Jules Lenior, fransk mester i Le Jeu Provencal (en af mange versioner af Boule spillet). På grund af gigt udviklede han spillet vi spiller i dag, nemlig pétanque. Han er hædret med en mindeplade i den lille franske fiskerby Ciotat, hvorpå der står: "På denne plads skabtes i 1910 spillet Pied tanque". Oversat betyder det at man skulle spille spillet med fødderne samlet, i modsætning til andre Boulespil hvor spilleren kunne bevæge sig for at få momentum. I dag siger vi Pétanque.

Pétanque blev populært og i 1935 var der ca. 135.000 spillere i Europa, og i 1958 dannede man det internationale forbund FIPJP (Federation Internationale de Petanque et Jeu Provencal).

Pétanque er kommet til Danmark sidst i 1970´erne. I 1982-83 etableredes de første pétanqueklubber i Danmark. Her iblandt Københavns Pétanque Klub der er etableret i 1983, men det var ikke før i 1986, der rigtig kom gang i spillet rundt om i landet da man etablerede DPF (Dansk Petanque Forbund). Også her var Københavns Pétanque Klub en at initiativtagerne.  Forbundets første formand hed Philippe Gary, og han er forsat aktiv i vores klub.